T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / AYVALIK - Ayvalık Mesleki Eğitim Merkezi

Sihirli Makaslar

Bilindiği üzere bizim öğrencilerimiz haftada bir gün okulda teorik eğitim, beş gün ise işletmelerde pratik eğitim alırlar. İşletmelerimizin birinci önceliğri doğal olarak ticarettir; yani para kazanmak isterler. İşletme sahipleri ve ustalar – ki bunlar da çoğunlukla işletme sahibidir – evine ekmek götürmek isterler.

SİHİRLİ MAKASLAR

Bilindiği üzere bizim öğrencilerimiz haftada bir gün okulda teorik eğitim, beş gün ise işletmelerde pratik eğitim alırlar. İşletmelerimizin birinci önceliğri doğal olarak ticarettir; yani para kazanmak isterler. İşletme sahipleri ve ustalar – ki bunlar da çoğunlukla işletme sahibidir – evine ekmek götürmek isterler. Hal böyle iken öğrencilerimizin pratik eğitim almalarında zaman zaman sorunlar yaşanması doğaldır. Mesleklerinin güvenli yapım tekniklerini iyi öğrenemeyebilirler. Biz bunun önüne geçmek için berber ve kuaför öğrencilerimize yönelik bir proje başlattık.

Neden Sihirli Makaslar? Projemize bir isim bulmamız gerekiyordu. Bunun için meslek dalı gözetmeksizin tüm sınıflara gittim ve buldukları isimleri tahtaya yazdık. Türetilen isimleri oyladık. Saçlar üzerinde sihirli dokunuşlar yapmayı düşündüğümüz için olsa gerek; en çok oyu alan sihirli makaslar projemizin ismi oldu. 

Proje Ekibi

İnsanoğlu doyumsuz oluyor. İsim bulduk, üstelik çok da hoşumuza gitti ve benimsedik. Bizi ve projimizi anlatan, anlamlı olduğunu düşündüğümüz bir de amblem tasarladık. Her geçen gün çalışmalarımız bize daha keyifli gelmeye başladı. Bunları yaptıkça duygularımın nasıl kabardığını gözlerimin ne denli dolduğunu anlatamam.

 Proje kapsamında neler yapıyoruz? Son sınıf öğrencilerimizle ilçe merkezindeki ilk ve ortaokullarda, isteyen tüm öğrencilere, öncelikli olarak dezavantajlı gruplardaki öğrencilerimize, ücretsiz olarak saç bakım hizmeti sunduktan sonra önceden hazırladığımız, saç sağlığı ile ilgili yapılması gerekenleri ve yapılmaması gerekenleri anlatan broşürümüzü bu öğrencilerimize takdim ediyoruz. 

Sihirli Makaslar

Öğrencilerimizin bu çalışmaları yerine getirebilmesi için saç kesme makinesine ve makasa ihtiyaçları oluyordu. Bu çalışmalarımız hakkında bilgi verdiğimiz Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Sayın Rahmi GENÇER bizim için makine ve makas aldı. Kendilerine okulumuzun her türlü faaliyetinde olduğu gibi bu projemize de destek oldukları için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Proje kapsamında yaptığımız faaliyetleri Ayvalık'ta yeni göreve başlayan İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Erkan BİLEN'e de tanıttık. Kendisi bundan çok mutlu olduğunu söyledi ve köylere de gitmemiz konusunda bizi teşvik etti. Hatta "Eğer giderseniz ulaşım sorununuzu ben çözeceğim." dedi ve sözünü tuttu. Biz de büyük bir keyifle köylerimizde de projemizi yürüttük. 

Sihirli Makaslar

 Projeye katılan son sınıf öğrencilerimizin içinde 3 erkek berberi 6 kuaförlük meslek dalından öğrencimiz vardı. Bu çalışmalar esnasında erkek berberliği öğrencimizin az olması, buna karşın gittiğimiz okullardaki erkek öğrencilerin çoğu saç kesimi talebinde bulununca çalışmalarımız biraz sıkıntılı yürüdü. Durumu kurtarabilmek için ben ve öğretmenim de uygulamalı olarak işin içine girmeye başladık. Bu sayede belirli seviyeye kadar saç kesim işini öğrendim. 

Sihirli Makaslar

İki yıllık süre zarfında onbir farklı okulda 290 erkek, 272 kız olmak üzere toplam 562 öğrenciye saç bakım hizmeti vermişiz. Başta bize psikolojik ve lojistik destek veren İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Erkan BİLEN olmak üzere; makinelerimizi temin eden Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Sayın Rahmi GENÇER'e; öğrencilerimizi şehir içinde taşıyan müdür yardımcılarıma, öğretmen arkadaşlarıma, bilhassa bu projenin yürütülmesinde baş rol oynayan güzellik ve saç bakım hizmetleri öğretmenimiz Hülya SİLCAN'a, öğrencilerimizin hizmet alanına ulaşmasında görev alan müdür yardımcılarımız Feiz ÖNİER ve Cafer FAKI'ya, Öğretmenlerimiz Muin SAYİT ve Bayram TAŞDEMİR'e, özellikle projede gönüllü olarak görev alan öğrencilerime çok teşekkür ediyor ve başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

 

Bizim bu projenin yürütülmesinde hedeflerimiz vardı. Sonuçta hedeflediklerimize ulaştığımızı düşünüyorum. Neydi bu hedeflediklerimiz:

 

  1. Dezavantajlı gruplardaki öğrencilerin saç bakımını yaparak onlara ve ailelerine destek olmak.
  2. Öğrencilerimize çalıştıkları işin inceliklerini göstererek onlara güvenli çalışma alışkanlıkları kazandırmak. El becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmak.
  3. İlköğretim okulu öğrencilerine okulumuzun tanıtımını yapmak.

Bütün çalışmalarımızda olduğu gibi bu çalışmamızda da tamam, her şey çok güzel, yeter, demiyoruz. Daha iyisini yapmak için çaba sarf ediyoruz. Çevremizden aldığımız tepkiler bizi gururlandırıyor. Sihirli Makasları artık Ayvalık'ta tüm okullar biliyor. Bu anlamda bir farkındalık oluşturduk düşüncesindeyim.

 

Bütün mesaimizi öğrencilerimizi daha iyi nasıl eğitiriz üzerine harcıyoruz. Bunda bir nebze olsun başarılı olabildiysek ne mutlu bize. Her şey sizin için gençler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.07.2013 - Güncelleme: 12.06.2020 14:06 - Görüntülenme: 494
  Beğen | 0  kişi beğendi