T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / AYVALIK - Ayvalık Mesleki Eğitim Merkezi

Mesleki Eğitimin Tarihi Gelişimi

Ustalarımızın bilgi ve becerilerini çıraklarına aktarması yoluyla meslek öğreniminin tarihi çok eski olduğu hepimizin malumudur.

MESLEKİ EĞİTİMİN TARİHİ GELİŞİMİ

Ustalarımızın bilgi ve becerilerini çıraklarına aktarması yoluyla meslek öğretiminin tarihinin çok eski olduğu hepimizin malumudur.

Türk esnaf ve sanatkârlarının teşkilatlanmasıyla ortaya çıkan çıraklık eğitimi sistemi, 12. yüzyılda Selçuklular döneminde Ahilik ocaklarıyla başlamıştır. Bu dönemde Anadolu'ya gelen Türk Esnaf ve Sanatkârlar buradaki meslektaşlarına kendilerini kabul ettirebilmek amacıyla teşkilatlanmışlardır.

Bu sanatkârlardan biri olan Ahi Evran, ekonomik durumu yükseltmek ve gençleri meslek sahibi yapmak için öncelikle ayakkabıcı ve saraç esnafını teşkilatlandırmış ve kurduğu bu teşkilatın başkanı olmuştur. Bu sanat kollarının sayısı kısa sürede artmış ve Ahilik Teşkilatı ülke düzeyine yayılmıştır.

Ahilik teşkilatı, sosyal ve ekonomik açıdan çok faydası görülen bu görevini 17. yüzyıla kadar sürdürmüştür. Osmanlı devleti döneminde farklı dinlerden birçok esnafın bulunması nedeniyle eski niteliğinden fazla bir şey kaybetmeden GEDİK adı verilen yeni bir teşkilatlanma olmuştur. Gedik teşkilatının bulunduğu dönemde, çıraklık ve kalfalıktan ustalığa geçmeden yani gedikli olmadan dükkan açıp esnaf ve sanatkar olunamamaktaydı.

Bu sistemin 1860 yılında kaldırılmasına rağmen Ahilikten gelen; yönetim anlayışı, kurullar ve toplantılar, mesleğe başlama, mesleki eğitim, meslekte yükselme ve işyeri açma törenleri uzun yıllar uygulanmış ve sonradan hazırlanan hukuk kurallarına da ışık tutmuştur.

Mesleki Eğitimde reform niteliğindeki 3308 Sayılı MESLEKİ EĞİTİM KANUNU, 19/06/1986 tarihinde T.B.M.M.'de tam katılım ve oy birliği ile kabul edilmiştir. Mesleki Eğitim, çırak öğrenci sözleşmesi esasına dayalı olarak mesleki bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını gerçek iş ortamında çırak öğrencilere öğreten bir sistemdir. 10/07/2001 tarih ve 4702 Sayılı Kanunla bazı maddeleri değiştirilerek günümüze uygun hale getirilmiş ve yeni haklar sağlanmıştır.

İlçemizde Mesleki Eğitim Uygulaması, 1993 yılında başlamıştır. Merkezimiz, 1998 yılında müstakil hale gelmiş ve 2008 yılından itibaren Sanayi Sitesinde bulunan hizmet binasında faaliyetlerine devam etmektedir. İlimizde 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında bulunan 167 meslek dalında; eğitim ve öğretim çalışmaları tam gün tam yıl eğitim uygulaması çerçevesinde devam etmektedir.

Mesleki eğitim; kalkınmanın hızlandırılması, istihdamın artırılması ve uluslar arası rekabet gücünün yükseltilmesi yönünden büyük bir öneme sahiptir. Bunun toplumun tüm kesimlerine kavratılması gerekir. Teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilmek için ülkemizde de mesleki eğitime gereken önemin gösterilmesine her zaman ihtiyaç vardır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.07.2012 - Güncelleme: 12.06.2020 14:07 - Görüntülenme: 703
  Beğen | 0  kişi beğendi