T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / AYVALIK - Ayvalık Mesleki Eğitim Merkezi

Meslek Seçimi

Meslek, bir insanın yaşamını sürdürmek, geçimini sağlamak için yaptığı, genellikle yoğun bir örgün eğitim veya çıraklık eğitimi ile kazanılan, bilgi ve beceriler bütünüdür.

MESLEK SEÇİMİ

Meslek, bir insanın yaşamını sürdürmek, geçimini sağlamak için yaptığı, genellikle yoğun bir örgün eğitim veya çıraklık eğitimi ile kazanılan, bilgi ve beceriler bütünüdür.

İnsanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için para kazanmaları şarttır. Bunun günümüz şartlarında hatırı sayılır miktarlarda olması da meslek sahibi olmamıza bağlıdır. Meslek sahibi olmamız önemlidir; ancak bize uygun mesleği seçmemiz de bir o kadar önemlidir. Hatta meslek seçimi hayatımızın dönüm noktalarından biridir.  Hayatımızın geriye kalan kısmını olumlu yada olumsuz etkileyecektir

Çalışmaktan zevk alacağımız ve bizi başarıya götürecek meslek seçiminde;

  • Yetenekler
  • İlgi ve ihtiyaçlar
  • İş fırsatları
  • Geleceğin popüler meslekleri

gibi kriterler önemlidir.

İnsanların doğuştan sahip olduğu yetenekleri vardır. Mesleğini seçerken yeteneğinden maksimum yararlanabileceği yani yeteneklerini en üst düzeyde kullanabileceği mesleği seçmesi önemlidir. Kişinin kendini tanıması güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi meslek seçiminde önemlidir. Yeteneklerine uygun meslek seçen kişinin kapasitesi ve verimi yüksek olduğu gibi yaptığı işten keyif alması da söz konusudur.

Yazımın başında da belirttiğim gibi mesleğimizi ya yoğun bir örgün eğitim veya çıraklık eğitim yoluyla öğreniriz. Öğrenme bir değişimdir ve değişimi de ihtiyaçlar belirler. Ne derecede ihtiyaç hissedersek, o derecede ilgi gösterir ve öğrenme konusunda motive oluruz, öğrenmek isteriz. Bu sebeple ilgi yüksek ise, öğrenme buna paralel olarak o ölçüde etkilidir.

Meslek seçiminde bulunurken tercih ettiğimiz bölümün iş fırsatlarını araştırmalıyız. Bunu araştırırken hayatımızı nerede devam ettireceğimiz de önemli. Yaşamayı planladığımız çevrede sahip olmayı planladığımız mesleğimizle ilgili bir işte çalışabilecek miyiz? Eğer hayatımızın kalan bölümünü Ayvalık'ta sürdürmeyi planlıyorsak daha çok turizm iş kollarından birinden veya herkesin ihtiyaç duyduğu mesleklerden tercih etmeliyiz. Hem Ayvalık'ta yaşayıp hem astronot olmayı düşünmek garip olurdu.

Teknolojideki gelişmeler Gelecekte ön plana çıkması tahmin edilen meslekler vardır. Şu an için bana göre bunlar: genetik mühendisliği, modern hayvancılık, organik tarım... Bunlardan birini de tercih edebiliriz, bir önceki paragrafta belirttiğim gibi herkesin ihtiyaç duyduğu aşçılık, elektrik tesisatçılığı, kaynakçılık, mobilyacılık gibi meslekleri de tercih edebiliriz.

Gençlerimizin yeteneklerini bilmesi, meslekleri tanıması; yaşamayı planladığı yerleşim biriminde geçerli ve kendine en uygun mesleği seçmesini kolaylaştıracaktır. Bütün bunların ülke çapında etkili bir şekilde gerçekleşmesi için özellikle rehber öğretmenlere önemli görevler düşmektedir. Tanıtım ve yönlendirmede çok titiz bir çalışma yürütüp öğrencinin doğru bir seçim yapmasına yardımcı olmalıdırlar. Bu çalışmalar esnasında öğrencinin diğer öğretmenleri ve ailesiyle sürekli irtibat halinde olmalıdırlar. Yapılacak doğru yönlendirmeler hem gençlerimizin hayatını kurtaracak, hem de ailesine ve ülkesine en iyi şekilde hizmet eden,  yaptığı işten keyif alan insanlar yetişecektir. Aksini düşünmek bile...

Şu hiçbir zaman unutulmamalıdır ki iyi ya da kötü meslek yoktur. Mesleğini iyi yapanlar veya kötü yapanlar vardır. Tabii ki meslek seçiminde bu kriterleri göz önünde bulunduracağız. Ancak ne iş yaparsak yapalım işimizde en iyi olmak üzerine çalışmalıyız. Hep öğrencilerime söylediğim gibi mesleğimizi öğrendiğimiz öğretmenlerimiz ile veya ustamız ile aynı seviyede isek geri kalmışız demektir. Kendimizi daha çok geliştirmeliyiz. Dünyadaki teknolojik gelişmeleri sürekli takip etmeliyiz. Bugün dünyada birçok kalp doktoru var; fakat hiçbirini Mehmet ÖZ gibi tanımıyoruz. Dr. Mehmet ÖZ'ü bütün dünya tanıyor; çünkü işini en iyi yapanlardan. Eğer işimizde en iyi olursak kazancımız iyi olacaktır.

Herkesin kazancının bol ve bereketli olması temennisiyle...

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.12.2012 - Güncelleme: 12.06.2020 14:05 - Görüntülenme: 582
  Beğen | 1  kişi beğendi